dimarts, 20 de maig del 2014

Puig del Far per Vilanova de Sau i Roca del Migdia-


Fitxa Tècnica
Inici          Vilanova de Sau   
Itinerari
   circular    
Desnivell   258m.  
Horari       4h. amb parades
Dificultat –F-   

Tant el puig del Far (832 m) com la veïna roca del Migdia (767 m), situats als cingles de Vilanova de Sau,  són unes mirandes excel·lents del pantà de Sau i dels cingles de Tavertet. La pujada al puig del Far no és gaire llarga i prou còmoda, a través d'un bosc molt bonic.       El cim és una autèntica mola arrodonida al capdamunt
Els cingles de Vilanova, ben espectaculars per el tipus de roca: calcàries, sorrenques i gresos, que tiren a blanc a la part superior, delimitant clarament la zona del Collsacabra i les argiles i gresos vermells, a la part inferior de Sau;

A la carretera N-141d a la part baixa del poble de  Vilanova de Sau (574m.) trobem una zona de pic-nic, indret on podem deixar el cotxe. Travessem la ctra. i agafem el camí que ens queda més a l’esquerra, el camí s’enfila cap al grau del Puig del Far amb la companyia a  l’esquerra de  la Roca Falconera, arribem a la primera plataforma, la Roca del Migdia, una gran balconada on podem esmorzar, descansar i gaudir de les vistes. Abans de seguir, farem una visita a la part del darrera amb les millors vistes al pantà de Sau, Collsacabra i Pirineu. El camí segueix pujant al Puig que tenim a sobre nostre ben visible.  El puig del Far és un cim que ofereix una gran visibilitat en totes direccions. Des de l'antic poble de Sau i l'església de Sant Romà, al sector dominat pels cingles de Tavertet. Al fons de tot, ara sí, podem veure la típica cinglera del Far; fins i tot el Montseny i el Pirineu.
De baixada entre camins i pistes ens arribem a visitar les ruïnes de l’ermita de Santa Margarida d’Ardola (documentada per primer cop l’any 1064, el 1936 fou abandonada i s’anà degradant fins que el 1945 s’ensorrà definitivament). Al pla de Santa Margarida retrobem el GR2, que ja sense deixar-lo ens porta directament a Vilanova i de nou al punt d’inici.
 Aquesta ruta la podem fer també des de el Salt de la Minyona o des de el Parador de Sau, tot dos llocs accessibles per pista apta amb cotxe.                                                        Maig 2014




diumenge, 18 de maig del 2014

Sadernes-Querforadat-Treu Petit-Treu Gros-Coll de Faja-Sant Andreu de Gitarriu-Sadernes

                                                                              -pas del Cabró-
Fitxa Tècnica
Inici          Aparcament públic de Sadernes         
Itinerari
   Volta a tota la Serra de Gitarriu (no cal portar material d’escalada)  
Desnivell   
acumulat 1100m.  

Horari        7h. (nosaltres vàrem fer moltes parades) 
Dificultat –D- Llarga caminada amb petites grimpades exposades de 4tº fins el Treu Petit.
Llarga caminada per la desconeguda Serra de Gitarriu aconsellada només per muntanyencs experimentats.­­
Audiovisual
  
Comencem la nostra ruta prenen el camí que arrenca al propi nucli urbà de Sadernes (300m.) 8,30h.. El primer tram del recorregut transcorre per el camí ample que segueix el curs del riu ­­­Llierca fins a l’alçada del trencant del Pont d’en Valentí, que veiem a sota.  
9,10h.agafem a la dreta el camí al Puig de Bassegoda (340m.).
al passar una tartera de pedres ens enfilem per ella per un caminet perdedor, unes lletres a la roca ens senyalen el camí que a la part alta gira a la dreta a trobar la roca del cingle fins pocs metres abans de trobar un rec 10,10h.(hem perdut mitja hora buscant l’inici de la grimpada).
Ens hem d’enfila grimpant de dret uns cinc  metres agafant-nos a tres mates de boixos  per veure la primera corda que ens ajudarà a  passar una lleixa estreta­­­ coneguda com el pas del Cabró 10,20h.(540m.), ajudats de les mans anem pujant, som a mitat de la cinglera el camí segueix a la dreta per una lleixa,10,50h. veiem  una petita cova  i al final el Querforadat.11h. i la cova de les Cabres.
Amb una petita grimpada pugem i creuem el forat , la cova s’eixampla tot sortint  amb una petita balconada (680m.)­­­
Creuem el precipici amb l’ajut de la corda i dels cables de ferro tot sortint a l’aresta del cingle de les Cabres. Seguint pel costat solell  el camí marcat amb fites i senyals vermelles  podem arribant-se a un mirador, més amunt  veiem a la dreta una pista i el cim del Treu Petit 12,20h. (970m.), salvant els rocs de la carena cimera direcció est, el camí baixa ara per la cara obaga continuant direcció est rodejant la serra de Gitarriu per sota, imponent a la nostra esquerra el cim del Bassegoda. El camí puja suaument entre boscos de faigs i boixos ; cansats per les hores que portem caminant,13,40h. trepitgem un bassal cobert de fulles i a la dreta ens apareix la font del Còdol de petit rajolí  però de gran importància en aquest racó de mon. Sense deixar el camí arribem al coll d’Alp (980m.), ampla cruïlla de camins on hi arriba una pista que no seguirem. A mà dreta direcció sud amb senyals grogues ens enfilem al coll del Treu Gros 14,30h.(1090m.),  som al punt més alt de la ruta, baixem al coll de la Faja (987m.) i seguint la pista direcció sud de seguida ens trobem l’església de Sant Andreu de Gitarriu del S.X 15,30h. (937m.) deixem a la esquerra el trencant a Sant Grau d’Entreperes i agafem el seguent a l’esquerra que ens baixa directe a Sadernes 17h. (300m.)
                                                                                                                              Maig 2014