dimecres, 28 de juny del 2017

Gran Encantat 2.748m. (per la via normal) SO

Fitxa Tècnica
Inici         Prat de Pierró
Itinerari  Ruta normal Sud 
Desnivell  1.132m.
Horari      Nou  hores total  

dificultat  -PD-
Com moltes altres muntanyes, el seu nom neix entre antigues llegendes. En aquest cas la llegenda diu que aquestes dretes agulles eren de primer només dos caçadors que havien fugit de missa per ser els primers a batre l'isard i que van ésser maleïts i varen quedar petrificats per sempre.

Sense contar la Forcanada a la vall d’Aran. Tenim  dos muntanyes en forma de forca molt conegudes, el Pedraforca  que puja molta gent i els Encantats de una dificultat superior. Som finals de maig i la canal central esta perfecte amb molt bona neu però al no portar material ens enfilarem per la ruta normal al Encantat Gran i deixarem el petit de dificultat més alta. La tornada la farem pel mateix lloc.
Prat de Pierró, a la dreta ens endinsem al bosc  per una passarel·la de fusta molt llarga i  planera fins al pont del Toll de la Gorga. A l’altra costat del pont el camí segueix molt fresat passant alguns trams per la carretera o pal costat, ja deixant el bosc a la dreta hi ha l’ermita i la font de Sant Maurici, a cinc minuts arribem a un trencant ben senyalitzat, que per la dreta puja a l’estany de Sant Maurici,  nosaltres anem a l’esquerra al refugi Ernest Mallafrè 1890m.Davant del refugi al primer revolt molt tancat, deixem la pista i baixem a creuar el riu Monastero per una passerella de troncs i ara si ens enfilem bosc amunt direcció a les parets
girant cap a la dreta fins que a l’esquerra sens obra una vall, el camí cada cop puja més fort i per terreny més rocós,

deixem la vall per entrar a mà esquerra a la zona coneguda com la Valleta Seca 2285m. Sempre direcció a les parets ens cal trobar l’entrada a la canal que tot i que s’intueix no es veu fins al peu mateix. Estem pujant per una tartera de terra solta i rocs molt inestables que ens faran fer algun pas enrrera ,
si pugem pel costat esquerra arran de roca  es millor, ja a la part alta la pendent es més forta i ens cal enfilar alguna roca que necessitarem l’ajut de les mans 
.Coll dels Encantats 2584m. La vista a la paret que tenim davant es impressionant i de fet a partir del coll comença l’ascensió de dificultat amb forta pendent i molt aeri,  per no complicar la jornada es  important  seguir les fites col·locades estratègicament, a la dreta es puja per una canal, per l’esquerra hi ha unes petites grades que es puja millori es per on hi veiem les fites, sortim quasi al fil de la cresta i per una petita xemeneia encaixonada ens enfilem directes al cim.


Gran Encantat 2748m. Una meravella, un dia fantàstic, davant nostra l’altre agulla, sota nostra una gran paret vertical, i les vistes de les millors.


La tornada la fem pel mateix lloc procurant no entrar a la canal que la tindrem a la nostre esquerra. I si no anem encordats ens cal parar molta atenció. De nou  al coll anem baixant la tartera procurant no caure i avall al refugi , a  l’ermita de Sant Maurici ,  una bona parada a la font a refrescant se i de nou al punt d’inici.
     Track                                                                                            27-05- 017

diumenge, 25 de juny del 2017

Punta de Serra Custòdia 2.409m.




Fitxa Tècnica
Inici         cota 2200m. passat coll Arenas
Itinerari  sender planer 
Desnivell  200m.
Horari      tres a quatre hores  

dificultat  -F-
Al costat de grans muntanyes les més petites ens passen desapercebudes i no es que siguin menys importants,  la situació i les bones vistes moltes vegades son immillorables però les deixem de visitar-les per manques de temps.
Es el cas del cim de Punta Concòrdia situada al capdamunt de la capçalera de la Vall d’Ordesa, el seu cim és un autèntic mirador de primera línia a Ordesa, Anysclo, tot el Mont Perdut amb la Torre de Goritz i al fons, darrera la vall de Pineta sobresurt el cim de la Munia i més al surt el cim de la Penya Montañesa.
Es una bona sortida per fer a l'hivern amb neu i millor sortir directament a peu des del petit poble de Nerin a la vall de Vió, que serian unes quatre hores de pujada amb 1,100m. de desnivell. Aprofitant una sortida dels meus companys al cim del Perdut que conec molt be de diverses sortides al seu cim, al Dedo ,al Cilindre , Pitó SW, P.Escaleras, vaig aprofitar per coneixre nous racons.

Ens cal arribar al coll de Goritz que podem pujar hi tant des de la vall de Pineta com de la vall d ‘Ordesa a mitja hora del refugi, nosaltres  veníem del poble de Nerin amb el bus que et puja per la pista de cuello Arenas i en mitja hora  et deixa a la cota 2.200m. Comencem a caminar i a 15 minuts ja tenim la primera sorpresa del dia, un mirador sobre la Vall d’Ordesa amb els cims al fons i el refugi de Goritz a la vista, 
un camí molt marcat i amb magnífiques vistes de tot el seu entorn, ens porta al Collado Gordo  2.200m. 20', coincidint amb la senda normal que ve del serral d'Arenas. Seguim pel camí cap al refugi de Goriz  NE per un recorregut pràcticament horitzontal, i com a teló de fons," Les Tres Sorores"al capdavant, i a la nostra esq., al el fons de la vall de Ordesa la bonica cascada de la Cua de Cavall avui amb poca aigua..
Ens apareix a la nostre dreta la petita serra de Concòrdia  amb el seu punt més alt al final que anirem a buscar pel GR 11 just passat l’únic rierol que ens trobem enfilant  a la dreta al coll que tenim a la vista sota la Torre de Goritz. 1h. 
Seguim muntanya amunt sense dificultat fins el cim on de ben segur gaudirem del seu entorn.
De tornada baixem direcció S resseguint la serra que ens baixa directament a cuello Gordo i de nou al punt d’inici.2h.
                                                                                  Juny 2017

dimecres, 21 de juny del 2017

Aresta NO Pic Rodó i cresta Anyeller

Fitxa Tècnica
Inici          Santuari de Nuria
Itinerari   per Nou Fonts
Desnivell  acum. 1133m.
Horari      8h. 12min.
dificultat  -PD-


Sortim de Nuria 1960m(.8,10h.) i enfilem el camí al Nou Fonts, el primer tram coincideix  amb la pujada al Nou Creus, (8,25h.)deixem a la dreta el trencant al camí del alberg , a mà esquerra  passem una palanca que creua el riu  i un tros mes amunt(8,40h.) un cartell ens marca el camí al Nou Fonts, remuntem la vall fins a la seva capçalera , (9,50h.) coll de Nou Fonts 2658m.. Deixem a la nostra esquerra el cim del Nou Fonts, ara ens toca baixar per un caminet ben fresat que en diagonal per l’esquerra ens porta directe al coll Bernat. 2616m.(10,15h.)
Des de aquest punt veim la cresta de l'Anyeller amb el pic Rodó al darrera, però ara el que ens cal es baixar  al fons de la vall que s’ens obre al davant.
Sense acabar d’arribar a tocar l’estanyet  resseguim la falda de la muntanya per pedra de tartera, deixem una canal molt dreta que puja directe al cim i ens enfilem anant a buscar la cara NO on veiem la famosa aresta ,ara equipada amb spits.(11h.)
Tenim davant nostre una paret amb passos de quart + però molt dreta, la primera part d’uns trenta metres ès sens dubte la més difícil. Superat aquest  pas la paret s’inclina tot i que encara tenim passos molt aeris però amb molt bones preses.

L’última part la fem sense encordar.


(13,20h.) Ja al cim, seguim per la cresta al cim de l’Anyeller




i de nou al coll Bernat (14,15h.). La cresta és molt aèria amb passos màxim de quart que nosaltres vam fer sense encordar, tenim un parell de bretxes per superar però que si ens hi fixem bé es passen fàcilment amb bones preses, fins i tot hi trobem una corda fixa molt antiga que sens dubte es millor passar d’ella. Passada la cresta retornem al coll de nou fonts (15h.)i de nou al Santuari de Nuria (16h.)on després de una bona cervesa comprovem que baixar un dia laboral pel cremallera és molt còmode amb poca gent.
                                                                                                                juny 017
Track .

dimecres, 7 de juny del 2017

Santuari Carrànima des de Abella de la Conca

Fitxa Tècnica
Inici           Abella de la Conca
Itinerari    per pista forestal
Desnivell   700m.
Horari       4,20h. total
dificultat  -F-

La Mare de Déu de Carrànima o de Carràmia és un santuari situat a 1.624 m d'altitud, al cim de la serra de Carrànima, que separa les valls d'accés a Bóixols i del riu d'Abella. Pertany al terme municipal d'Abella de la Conca, del Pallars Jussà.
Se'n té esment almenys des del 1657, però del santuari antic, amb prou feines en queda res.
El temple actual data de l'any 1959, quan es construí el nou edifici per tal de substituir el vell, en part malmès durant el llarg combat de la Conca Dellà de la darrera guerra civil, estiu del 1938. Fou restaurat a principis dels vuitanta, del segle xx.
La Mare de Déu de Carrànima era tradicionalment la patrona de la Baronia d'Abella. Es feia una processó molt destacada des d'Abella de la Conca, amb molta concurrència. Tots els assistents hi tenien el menjar i la beguda assegurats, i es feia la benedicció del terme, missa cantada, cant dels goigs, repartiment de pa beneït, dinar comunitari de camp i repartiment de cafè, en aquell temps molt apreciat per la seva excepcionalitat.
.Sortim d’Isona pujem els tres km de recte fins el desviament a l'esquerra direcció Abella de la Conca. A mig camí sortim a la dreta en plena corva per enfilar la pista asfaltada uns metres que ens porta a camps llaurats. Sense deixar la pista veurem en un arbre un cartell indicant "Bòixols" a mà esquerra.
Seguint la pista veurem unes de les millors imatges del Pallars Jussà, el poble d'Abella de la Conca enganxat a la muntanya..
 Seguint la mateixa pista enfilem pel bosc d'Abella fins el plà de dalt on es veu Bòixols i ens indica a mà dreta l'Ermita de Carrànima. A partir d'aquest punt ens espera l'ascens mes dur. 

Rematem els últims metres pujant unes escales que ens porta fins a l'ermita. 
Impressionants les vistes de 360°. Val la pena l'esforç. 
La tornada, ja en baixada es fa molt be

Track.                                                                                           juny 2017