diumenge, 29 de desembre del 2019

Via El Poder Terapèutic de les Paraules- Puigsacalm


Fitxa Tècnica

Inici          Coll de Bracons
Itinerari   Circular  amb via d'escalada
Desnivell  479m.
Horari      unes 5h.
dificultat  ruta fàcil, via IV+

Via equipada  amb químics i reunions.Cal portar únicament cintes exprés i corda per assegurar i rapelar.
Deixem el cotxe a Coll de Bracons situat a la carretera veia de Sant Pere de Torellò a Olot, enfilem direcció N per una roca  la ruta normal al Puigsacalm, (un indicador ens ho marca ) desprès de les primeres marrades a uns deu minuts quan el camí planeja, veiem a la dreta el cartell al Tossell 
que seguirem en continua pujada, el camí ben fresat ens pujarà primer a la roca del Corb on ens podem ajudar amb unes cadenes. Sense deixar el camí ja veurem la paret amb la via al nostre davant, el camí puja al Tossell petit per la canal equipada amb cadenes que podem fer servir de baixada, una fita ens marca que a la nostra esquerra comença la via.
Equipada el 2019 la via es molt nova i a l’avast de tothom, IV+ 

Primera tirada
Segona tirada
Son dos trams de uns 25 mts. amb reunió per assegurar o rapelar al final de cada tram.
Va ser una delícia fer practiques per la via. Per aprofitar el matí ens vàrem arribar al cim del Puigsacalm i si es vol es pot continuar escalant l'aresta del Puig dels LLops
  tornant pel camí de la font Tornadissa gaudint d’uns paisatges impressionants.

                                                                       
                                                                            desembre 2019        


dilluns, 9 de desembre del 2019

Ferrada de l'Agulla de l'aigua al coll K4 a K5

Ferrada molt maca i exigent per gent experimentada, dificultat amb les grapes més separades del normal i seguits desploms que obliguen a fer molta força de cames i braços, per descansar es important posar alguna baga.
Nosaltres donada la llarga aproximació solament vam fer la primera part en una hora i quart.
la aproximació en cotxe la vam fer fins la cruilla al santuari de Sant Roc i caminant una hora. La pista esta força be fins i tot les rampes estan pavimentades, amb 4x4 o turisme alt es pot arribar fins a sota mateix de la ferrada on trobem una bassa de bombers.
Resenya
Inici, es pot veure la  primera grapa posada molt amunt
Els desploms son presents contínuament
travessem un forat a la roca
Passem amb el petit pont a l'altre besant i seguim amunt.
El ràpel d'uns vint metres es mol net i divertit
Al fons a la dreta, Sant Roc on tenim el cotxe a la cruïlla





dimarts, 10 de setembre del 2019

Bastiments Pic de la Dona


Inici           ctra. Vallter
Itinerari    circular
Desnivell   890m.
Horari       6h. total
dificultat   -F-

El Pic de Bastiments  (2.881 m.) és una muntanya situada a l'eix entre el Ripollès i el Conflent, que separa el Circ d'Ulldeter amb el Circ de Bacivers, nt. És el pic més oriental dels Pirineus que assoleix els 2800 metres; més enllà ja no hi ha cap cim que superi aquesta cota. És un pic d'ascensió relativament fàcil tant a l'estiu com a l'hivern, si es fa en les condicions normals d'aquesta estació. Per aquesta raó s'hi va construir el Refugi d'Ulldeter, que actualment està una mica més al sud que no l'original, que va ser aterrat per la neu.
Iniciem la nostra ruta a l’estació de Vallter 2000, uns metres abans d’arribar just en un revolt on surt el GR 11 al refugi que en uns 20 minuts i passem, sempre amunt seguint les senyals de GR, veiem a la dreta la paret que queda dreta de l’antic refugi, arribem en uns 45 minuys mes  al coll de la Marrana que en condicions normals d’estiu superem sense dificultat,  al coll de la Marrana, 
se'ns obre al davant la gran vall del Freser i, al Nord, a la nostra dreta, el que és el gran Bastiments, el primer dels cims que farem en la jornada d'avui.
Ascendim al nostre ritme, sense encantar-nos, primer a la creu que va posar el GEIG pel seu 75 aniversari i ja al cim trobem primer el Vèrtex geodèsic i al fons un segon cim amb l’escultura d’un piolet.El dia es tant clar que es veu perfectament el golf de Roses, el  Canigo, Montserrat,Carlit.........
 Continuarem  ara cap a l'Est i amb baixada, direcció al coll de la Geganta, un coll pràcticament inidentificable per la seva amplitud al Nord un gegant Puig de Becivers ens protegeix, seguim per l'ampla carena fins a arribar al Pic de la Dona, passant pel dissimulat Puig de l'Ombriaga abans.
Arribats al Pic de la Dona, un cim  que esdevé un gran llom continuarem el nostre descens, cap a la portella de Mentet,  De la portella de Mentet, només ens restarà tornar a l'estació de Vallter, que ja veiem des de dalt  i de nou al punt d’ininci.  
                                                                                    setembre 2019

dilluns, 26 d’agost del 2019

Monteixo 2905m. - Noris 2828m.( circular )


Inici         Pla d’Aixeus 
Itinerari   Circular 
Desnivell 1003m. 
Horari      7h. amb parades i bany inclòs 
Dificultat  –PD- 

Alins, un poblet molt tranquil de la Vall ferrera ens va acollir als apartaments del hotel Saloria amb bon sopar i bon descans. Tranquil·lament cap a les set del matí ens preparem per sortir al pla d’Aixeus amb vehicle alt perquè la pista no es gaire bona.
La direcció a seguir esta clara amb el rètol molt ben posat, anem remuntant al costat del rierol mentre darrera nostre ens van apareixent cims com la pica d’Estats.
 Al arribar als 2400m. tenim una estació meteorològica a l’esquerra, l’estany al davant i a la dreta el camí que segueix amunt clarament visible rodejant el Monteixo per la dreta.
 Les vistes sens van obrin al cims per tots costats, arribem primer a un coll molt rocós i després a un altre coll molt ample, ja a sota al cim per la seva cara sud enfilem directament l’última pujada entre rocs i buscant els millors passos. Cim del Monteixo 2905m. amb el llac d’Aixeus a sota es impressionant la gran quantitat de cims que tenim a la vista. 

Després del descans merescut i de haver recuperat forces, iniciem la baixada resseguint la carena pel costat de llevant,
la primera baixada es una curta canal molt dreta i no podem badar ni un moment, en algun lloc fins i tot es bo agafant se amb les mans, el camí ben definit va arran de cresta que podem sortejar pel costat entre roques i herba sense dificultat si el terreny esta sec. Alguna bretxa ens regala de nou vistes a l’estany d’Aixeus que tenim a sota.
Superada la primera part de la cresta el sender es fa cada cop més fàcil i directament anem primer a l'extrem al cim de Lo Sentinella 2562m. i finalmeny al cim de Norís 2.828m , sota nostre tenim el petit estanyet de Norís.
 Ara si comencem la baixada sense dificultat per terreny pedregós seguint la vessant nord avall,
alguna fita de tant en tant ens guia per camí poc definit però conscient que hem de rodejar el llac per la dreta, es a dir per la cara NE. En aquest punt els companys suats i cansats van decidir donar-se un bany ben fresc per quedar nous.
A l’estació meteorològica retrobem el camí de pujada que desfem sense dificultat fins al pla d’Aixeus.                track                     24-08-2019

diumenge, 18 d’agost del 2019

Roca de Sant Salvador ( L’Elefan t) 1.156m. Miranda de Santa Magdalena 1.132m.


Fitxa Tècnica
Inici          ctra. a Sta. Cecilia
Itinerari   circular per canals i camins
Desnivell   1.089m.
Horari       5,30h. total amb parades
dificultat   -PD- difìcl el pas estret al cim de l'Elefant

A uns dos-cents metres dels aparcaments públics de bon matí, trobarem un racó per aparcar al costat mateix de la carretera a Sta. Cecilia. Allà mateix veiem ben senyalitzada les escales que ens acosten a la canal del gat just passat el camí dels Degotalls.
Veiem el camí a ma dreta que s’enfila per la canal entre roques amb alguna grimpada fàcil i un pas curt amb una corda a la paret per ajudant-se. Al capdamunt de la canal arribem al pla de la Trinitat ( 946m.),
seguim a la dreta el camí ben senyalitzat que ens acosta a les ruïnes de la antiga ermita de la Trinitat. Sense deixar el camí ben fresat sortim del bosc per enfilar la muntanya rocosa seguint alguna fita grimpant fins al peu del cim, ens cal superar una canal molt estreta i dreta només per gent experimentada on ens hem de pressionar entre parets. Vista esplèndida al cim amb les Magdalenes al davant.

Desgrimpem i tornem a buscar el camí que ara seguim ja en baixada per la cara NO. El camínet de bon fer ens baixa al Pla dels Ocells, aquí deixem el nostre camí que segueix de front pel camí vell a Sant Jeroni i ens enfilem a ma esquerra per un petit sender poc transitat i molt deixat que ens puja directe a trobar el camí principal de Sant Joan a Sant Jeroni. Ara seguim a ma esquerra direcció a Sant Joan fins al trencant de la regió de SantaMagdalena ( 1.070m. ),
a la dreta el camí puja primer per unes llargues escales i després fent ziges zagas fins a les ruïnes de Sta. Magdalena i al cim de la Miranda de Santa Magdalena 1.132m. bones vistes al Baix Llobregat.
 Desfem la ruta de pujada i seguim pel camí a Sant Joan fins que topem a l’esquerra amb el senderó ombrívol que baixa a Santa Anna, també amb ruïnes. Estem sobre el camí vell de Sant Jeroni que seguim tot en baixada, passem l’estret pas dels francesos i després de molts graons arribem al pla del monestir que travessem sense encantant-se . Al costat esquerra del aparcament públic molt ben marcat surt el camí dels Degotalls que ens apropa de nou al punt d’inici.                                      17-agost-2019   TRACK


diumenge, 11 d’agost del 2019

Pic Rodó 2.648m.( per la cresta del Anyellet )

Fitxa Tècnica
Inici             Santuari de Nuria
Itinerari      per la Coma de Nou Fonts  
Desnivell     700m. sense acumulat
Horari         8h. total amb parades
dificultat     -PD-
                                                            El Nou Fonts a tocar
Al Nord de la Vall de Núria, s'estenen unes valls i barrancs solitaris. Es tracta d'uns llocs poc comuns, agradables, on les muntanyes són molt abruptes i verticals

Per al pirineista es tracta d'un lloc  temptador, un lloc on crestes, i arestes estan asseguradas.  Racons per enamorar .
Al Nord del Circ de l'Estenyet el Pic Rodó  i l’Anyeller desafian la verticalitat de les seves vessants,  muntanyes plenes de vida, on les aproximacions ens regalaran multitud de sensacions i les escalades records inesborrables. Un lloc on el temps es va parar fa ja molts anys.
Per anar a l’alta muntanya, ens convé matinar, nosaltres varem agafar el primer tren cremallera que passa per Queralbs a les 7h,56´, aquest tren no te descompte de federat perquè diu que ja es mès barat que els altres, anada i tornada 18,40 e.
L’inici de la ruta més coneguda es troba a la mateixa estació del cremallera. Des de l’andana enfilem les escales metàliques de les cabines i un cop adalt girem a l’esquerra on ja es veu el pal indicador del GR-11. Més endavant deixem a la dreta el camí a l’alberg del pic de l’Aliga
sense deixar la pista creuem per un pont de fusta trancat, ·el pont de l’Escuder” per arribar al pal indicador on se separan els camins que pugen cap al coll de Nou Creus o Nou Fonts. Pel camí de l’esquerra enfilem fins la Coma Fonda a la raconada de Nou Fonts, prats on solen pasturar ramats de vaques i cavalls. 
Ûltim punt d'aigua
Tenim davant nostre tancant la vall veiem el coll de Nou Fonts (2658m.).
Deixem a la nostra esquerra el cim de Nou Fonts , ara ens toca baixar per un caminet ben fresat que en diagonal a l’esquerra del coll i per sota el cim, ens porta directes al coll Bernat (2.616m.).
Aqui iniciem pròpiament el que es la cresta del Anyeller, al costat de llevant i veiem un caminet mig desdibuixat però preferim anar pel fil de la cresta  en principi fàcil, 
no tardem en arribar a un punt on ens cal desgrimpar uns metres entre herba i rocs per tornar a pujar de nou amb poques dificultats fins arribar a la bretxa més profunda de no mes de 7 metres,la baixada es fa be, a l’altre costat ens espera una paret amb passos de quart grau amb molt bones preses i una corda que sembla que almenys fins ara ha aguantat. 
Superada la bretxa principal de nou  ens en espera un altre i un altre que desgrimpem sense dificultat i com tota la ruta sense encordant-se (entre nosaltres diem que fora interessant haver portat un petit cordino), arribem al cim del pic Rodó 2.648m. que es pot assolir per una petita paret o be anant a buscar el prat de herba del costat nord que es per on passa el petit caminet. 
De tornada anem buscar el camí que passa pel costat de ponent per guanyar una mica de temps. Ja de nou alcoll Bernat tornem al coll de Nou Fonts 
i desfem el camí anterior fins al santuari.
                                                                                        agost 2.019

dimarts, 6 d’agost del 2019

10- Sant Corneli

Inici        Cantonigrós
Itinerari  Circular
Desnivell 314m.
Horari      4h.
Dificultat -Fàcil-
De les sortides fetes amb el Centre Excursionista de L'Esquirol "Sortides pel Collsacabra·
Al arribar a l’església, un parell de cartells a la paret ens demanen que tinguem cura de la llengua.
Baix em carrer avall fins el primer trencant a l’esquerra aquí comença el camí dels enamorats molt agradable, de molt bon fer ,
al final del camí hi trobem la font, just a l’encreuament amb la pista a Sant Corneli, al costat de la riera protegit per una brana veiem l’antic pou de glaç recuperat el passat 2016 pels joves voluntaris del camp de treball de l’Esquirol.

Tot seguit a mà dreta deixem la font del Rajolí, uns metres més amunt deixem a l’esquerra la desviació que porta a la Font del Faig ,naixement de la riera de Balà. La pista puja al pla d’Ardura on agafem la pista de l’esquerra que passa sota el puig Urri ,
més endavant, al sortir de la fageda trobem de nou un trencant, seguim a l’esquerra al Grau del Perer, al sortir a la part alta som a 1710m., deixem la pista per uns moments baixant per una petita pendent fent drecera per tornar de nou a la pista.
Arribats al Grau del Perer, baixem pel camí de la dreta de la Font de L’Avena (font inexistent) , ja amb vistes al poble de Tavertet. Diferents cartells ens van informant de la ruta. Som a L’ermita de Sant Corneli . Situada dalt d’un serrat a 1.024m. Esta dedicada a Sant Corneli papa i Sant Cebrià bisbe, citada l’any 1.292 podria ser més antiga. L’edifici té una nau rectangular sense absis, el campanar és quadrat i hi figura la data de 1.868. El Dolmen el trobem tocant a la paret de darrera l’ermita, descobert el 1969 pel masover de la Cau en Francesc Puntí. La Cau (la Calm) 1.050m. s.XII
Aprofitem l’excursió per arribant-se al final del cingle i gaudir de les vistes a Tavertet.
Tornem enrrere deixant el camí de la dreta per on hem vingut i seguim rectes també per un camí ben ampla, al passar per la masia de la Cau el paisatge es va obrint i podem veure la plana de Vic amb el Montseny, o més a ponent el massís del Pedraforca i la serra del Cadí, també més aprop el Puigsacalm.
No deixem la pista molt ben senyalitzada a tots els encreuaments que anem trobant. Passem per la zona anomenada Creu de Managés, actualment desapareguda, sortim de nou al Pla d’Ardura i desfent el camí a Cantonigrós .
                                                                                                                 4-agost-2019