dimarts, 28 de juliol del 2020

Gallinova 1687m

Sortida al cim mes alt de la Serra de Carreu al Pallars Jussà. Abella de la Conca, travessem tot el poble i despres de la baixada veurem a ma esquerra la pista que s'enfila a la Serra de Carreu apta per vehicles alts. Nosaltres deixem el cotxe i remuntem la pista a peu. En uns quatre kilòmetres trobem la casa de Toha, una petita masia molt ben conservada, la pista segueix amunt girant a l'esquerra per l'únic trencant que trobem, la pujada s'accentua fins al coll del Trumfu que hem tingut sempre a la vista, bon lloc per fer una primera parada.
La ruta segueix a ma dreta remontan una zona herbosa per cami poc definit fins a la roca, el sender ple de fites fa un flanqueig a la muntanya cap a la zona de llevant enfilant nos roca amunt ajudats en algun moment de les mans.
Es important seguir les fites que al capdamunt de una petita tartera pedregosa arribem a una valla reixada amb l'únic pas per passar, es tracte d'un forat molt bast obert a la tanca amb els ferros tallats.
Seguim pujant en diagonal anant a buscar la carena fins al vertex. Balcó privilegiat als cims del pirineu, la veina Serra de Carrànima, el pantà de Sant Antoni......
La tornada la fem pel mateix lloc però molt mes rapits.
                                                                                      Juliol 2020

Gran Tuc de Colomers 2.933m.

Inici                Aparcament Estany de st. Maurici 
Itinerari          Directe al cim per senders   
Punts d’aigus  tot el camí trobem rierols
Desnivell          1400m.
Horari              unes 11 h. sense presses
dificultat          -D- dificil pel desnivell

                    
Al poble d’Espot ens arribem a l’aparcament del Prat de Pierrot on deixem el cotxe i comencem a caminar per l’idíl·lic camí del parc natural que en una hora ens porta al refugi Ernest Mallafré, passem el refugi i seguim pista amunt deixant trencants a Monestero o a Subenuix, mentre pugem gaudim d’unes vistes esplèndides al Estany de Sant Maurici i als Encantats. Al capdamunt del camí ample arribarem al Portarró d’Espot,

Hem de baixar uns metres el camí fins al primer revolt tancat que gira a l’esquerra però nosaltres girem a la dreta per un estret sender molt fitat que flanqueja per sota el rocam del cim de Crabes, que tenim a la dreta 
es important que no ens enfilem per les roques perquè el sender passa just per sota. A la part baixa i tenim l’estany Redó on cau l’aigua del desaigua de  l’estany del Bergus que trobem al final del camí,
fins aquest punt el camí es fàcil. Al passar l’estany de Bergus podem descansar i agafar aigua com si volem més amunt, aquesta sortida no hem de patir per l’aigua.
A partir d’aquest punt el camí ja no existeix, cal seguir les fites que s’enfilen direcció ponent primer salvant un petit turó i tot seguit una forta pujada neta de roques per arribar als peus del cim. Tenim a la vista els petits ibons glaçats amb la tartera al fons, es important no perdre alçada i afrontar la tartera com més amunt millor tot per un terreny caòtic ple de roca, millor anar a buscar els laterals perquè al centre de la tartera esta molt gastat amb terra fina i relliscosa.

 Arribats al coll presidit per una gran fita, fins al cim es un petit passeig.De tornada desfem el mateix camí. 

                                                           Juliol 2020


dijous, 2 de juliol del 2020

Castell de Centelles al Castell de Popa


                       Pas per la Masia de la Rovira dels Cerdans

Molt Important !!!
 Aquesta ruta passa per una finca privada  i cal anar amb compte.
La masia de La Rovira dels  Cerdans si passem pel camí correcte no tindrem cap problema, la ruta a peu passa just per la mateixa masia, exactament al costat de la porta que tanca la pista podem pujar per la petita paret de pedra i passar sense problema. Es diferent si ens presentem amb cotxe que al ser una finca particular ens faran pagar el dret de pista. Aquest track marca correctament el camí de tornada, no així el d’anada que seguint altres tracks vam agafar a ma esquerra després del pla del Castell  perquè actualment el camí esta força perdut i passem pel mig del camp  sens dubte prohibit pel propietari. Actualment aquest camí serveix per anar a un camp d’orientació.
Aparquem el cotxe a Sant Martí de Centelles aprop de l’església , el trencant després del de la casa de les Comes, i tenim un bon aparcament i una font que normalment raja fort. Darrera el campanar surt un petit sender que s’enfila ràpidament, però nosaltres pugem just pel costat de la balla de la primera casa que passem a ma esquerra, el cas es que els dos camins es troben al capdamunt de la primera pujada. La ruta segueix amunt sobre una roca protegida amb un cable que es de molt bon ajut. El sender es de molt bon fer i sense adonar nos arribem a les ruïnes del castell de Sant Martí tancat per la seva perillositat però podem arribar fins a un esplèndid mirador, de nou  al petit pla que hem arribat el camí s’eixampla i baixa sense pèrdua uns deu minuts fins que a ma esquerra  seguim per un petit sender que en poca estona ens puja a trobar la pista de la casa de la Rovira de Cerdans que arribarem després de fer un parell de revolts, la pista passa just davant de la casa, una porta tanca la pista però nosaltres a peu no tindrem cap problema passant pel costat de la porta sobre una petita paret.
Seguim amunt deixant la bassa a ma esquerra amb un trencant ben senyalitzat  que deixem  també a l’esquerra . Ja en camí planer, arribem al coll de Prims on tenim les primeres vistes al Castell de Popa,
  aquí veiem dues pistes, la de l’esquerra es la que farem de tornada, ara continuem per la pista de la dreta que ens apropa a  les últimes cases de a la urbanització de Sant Jordi  amb la pista emportlanada, baixem pel primer carrer a trobar el sender que s’endinsa per la fageda de la Seuva Negra. Entrem a la Fageda per una porta que serveix de tanca pel bestiar i el primer que passem es la Font, bon lloc per descansar i recuperar forces sota els faigs amb l’aigua fresca de la font.
Darrera la font un sender s’enfila pel mig del bosc fins al collet de la Terma, un ample camí  ens baixa directament al nostre destí. 
Aquest castell apareix documentat el 1014 a la documentació de Sant Benet de Bages conegut fins el 1020 com el castell de Tenes, les edificacions imponents ara en ruïnes ocupen una àrea de 570 metres quadrats, el castell es va mantenir en força bon estat fins a principis del segle XX, pel fet que deixant de ser castell es va esdevenir masoveria. Tenim molta mes informació a llibres i a internet.
                                                          Orquidea Silvestre
Inicien el camí de tornada direcció NE per l’ample camí que baixa a la dreta del que hem arribat, anirem còmodament a parar al coll que hem passat d’anada per desfer la ruta feta de pujada. 
                                TRACK
                                                                               juny 2020