divendres, 29 de juliol del 2022

Pic de La Mainera 2909m. des del Funicular de Estany Gento

  •  Inici         Estació telefèric Estany Gento 2200m.              
  • Itinerari    ascensió         
  • Desnivell   700m.       
  • Horari       6h.total     
  • Dificultat   -PD-     

Pic de la Mainera amb el refugi Colomina
Ruta poc difícil que guanyem desnivell pujant amb el telefèric per camí en una hora al refugi Colomina i amb més dificultat passem el tram amb molta pedra gran entra l'estany de Mar i el coll per arribar a la cresta i fer cim.

Al funicular ens deixa al costat d’estany Gento que ens queda a la dreta, però nosaltres per l’esquerra seguim per la ruta clàssica fins el refugi de Colomina. Un cop allà, seguim darrera del refugi, vorejant l'estany de Colomina, després el Frescau
Estany Frescau
i finalment passant per la presa del Estany de Mar que aquest cop ens l’ hem trobant pràcticament buit.
Estany de Mar sec.
 Davant nostre tenim el coll amb el Pic de la Mainera a l’esquerra i el cim de la Pala Pedregosa a la dreta.
A partir d'aquí cal anar en compte tenim davant un caos de pedres i roques molt grans que hem de sortejar buscant els millors passos mes aviat pel costat esquerra buscant fites i enfilant roques tinguent sempre present que la nostre finalitat es arribar sota el coll a la part central. Enfilem el coll pujant sobre gespa i rocs per la part més baixa sense problema. 



Collada de la Mainera
Ja només hem de seguir carena amunt amb alguns passos de roca que es fan molt be, arribats al coll tenim el cim allà mateix que assolim per la mateixa cara sud perquè la cara nord es una timba total. Enfilem l’aresta cimera fins l’última roca. Vistes espectaculars Arreu a 180º, es molt important portar el mapa per identificar la gran quantitat de cims i llacs que tenim a la vista. 

El merescut descans recuperant forces i hidratació i avall pel mateix camí de pujada. Sortida feta el juliol de 2022 en plena onada de calor sota un sol esclafador.
                                                                                              Juliol 2022
(Horaris funicular, a partir de les 8h. cada hora i cada mitges hores per baixar. Duració trajecte 13 minuts, cota 1750m. a 2200m.. A les dues cotes es pot fer la cervesa. )

dijous, 21 de juliol del 2022

Comapedrosa / Medacorba

  •  Inici Arinsal
  • Itinerari circular
  • Desnivell 1696m.
  • Horari dues jornades
  • Dificultat -PD-

                       
Situats al nord-oest del principat d'Andorra, a la parròquia de la Massana, prop dels límits amb el Pallars Sobirà i el País de Foix. Amb 2.942 metres d'altitud, el Comapedrosa és la muntanya més elevada d'Andorra.
Iniciem la ruta circular de dos dies a la part alta d’Arinsal, passat el túnel s ha a condicionat un bon aparcament pels cotxes. Des d’aquí enfilem la pista que s’inicia quant s’acaba l’asfalt de la carretera d’Arinsal al Pla de L’estany. Seguint el GR-11 que puja pel mig del bosc i resseguint el riu fins al coll de Comapedrosa 2224m.i al refugi guardat del mateix nom on passem la nit després de sopar al costat del estany de les truites.

El dia seguent seguim amunt pel camí ben senyalitzat amb pintura groga fins al cim i bona part també marcat amb les senyals del GR-11. La ruta tot i superar un desnivell considerable, no presenta cap dificultat. Anem primer a la portella de Baiau, en una cruïlla amb un rètol seguim a la dreta. 

Puguem deixant a sota l’estany Negre cap a la carena que ens porta al cim del Comapedrosa 2939m.. 
Després d’un petit descans baixem pel mateix camí de pujada flanquejant a la dreta cap al port de Baiau per seguir baixant per tartera a tocar quasi els estanys de Baiau 
seguint flanquejant ara però per sota el pic de Baiau, compte !! es millor baixar aprop dels estanys perquè sinó el flanqueig pel mig d’un caos de roca es fa molt dur, seguim a l’altre costat pujant tartera amunt rodejant per sota la Roca Entravessada anant a buscar el port de Medacorba i amunt a ma esquerra buscant els millors passos que tenim marcats amb groc molt visibles, es important no desviar-se per no perdre’ns per llocs difícils.

Cim de Medacorba, un lloc impressionant per la seva localització, al bell mig de muntanyes molt conegudes,un lloc per quedar si una bona estona gaudint de l’entorn. 
Ja tornant muntanya avall, al mateix port del Medacorba agafem el GR-11 que baixa a trobar els estanys Forcats on a l’ estiu es obligat al menys refrescant si els peus,
 ja no deixem el GR-11 cap al Pla de l’Estany amb el seu petit refugi lliure i de nou cap al cotxe.




                                                                                  Juny 2022



dissabte, 16 de juliol del 2022

Clarabides, Gias, Punta Lourde Rocheblave

  •  Inici       Aparcament Vall d'Estós         
  • Itinerari  Ascensió a quatre cims de tres-mils metres          
  • Desnivell  2047m.         
  • Horari      durant dues jornades llargues       
  • Dificultat   -PD-    

Ascensió que permet fer quatre cims dels més assequibles, amb excel·lents vistes tant del conjunt de muntanyes del Gourgs Blancs, Perdiguero, com dels cims del Massís del Posets, Bachimala, Neouvielle, Maladeta...

                               
Partim del refugi d'Estós a l’esquerra de la zona de lavabos per un corriol fressat que remunta el barranc de Gias creuant tres vegades el torrent fins arribar al Ibón de Gias a 2628m.

 a sobre a la dreta tenim el cordal dels Pics de la Vaca, a l’esquerra els Pics de Gias, i al centre els Gourgs Blancs. Voregem l'Ibon de Gias per l'esquerra enfilant per terreny rocós i descompost cap al Port de Gias 2921m., que separa el cordal dels Clarabides dels Gourgs Blancs.
Remuntant el coll cap a l’esquerra fem el primer cim del dia el Clarebaides Oriental de 3012m.
baixem una mica i assolim els dos Clarabides sense problemes, tornem al cordal per pujar al Gias que tenim a tocar, no es un cim difícil però si que mereix respecte perquè es tot rocós, una estreta xemeneia ens enfila al cim amb bones preses, 
ens espera de nou el cordal de l’aresta per muntar la tenda i fer un bon descans, el vent amb la boira ens apreta i ens fa anar de pressa a muntar la tenda pel fred que i mena.
 Ja al mati anem de nou al coll de Gias per remuntar la carena nord-est per una zona de blocs que no tardem en arribar a un coll amb molt bones vistes al costat francès i al cim de la Punta Lourde Rocheblave amb excel·lents vistes a tot el pirineu i a l'aguda aresta que comunica aquest cim amb la Torre Armengaud i el Gourgs Blancs. 
De baixada desfem la carena al coll de Gias, al Ibon i avall al refugi d’Estós. Des del refugi només caldrà tornar a l'aparcament situat 8'7 km més avall, gaudint per l'ampla vall d'Estós tant del riu, com dels boscos, refrescant nos a la font que trobem pel camí.
                                                                                                     Juliol 2022