dilluns, 15 d’abril del 2013

Les Roques Encantades


Fitxa Tècnica


Inici             Coll de Condreu
Itinerari       per la carena amb grans vistes
Desnivell      100m.
Horari         Condreu,la Salut,Condreu 2,30h. aprox. 
Dificultat    -F-

 una  ruta interessant que parteix del Coll de Co­­­­ndreu, ens porta a les “Roques encantades”,al Santuari de la Salut i a la­­­ Devesa. Es tracta d’un bosc màgic, un paratge silenciós i fresc on els faigs i grans blocs de roques esdevingudes del mar han après a viure en harmonia des de fa milers d’anys. Segons la llegenda, un dimoni habitava en aquest indret i quan estava de mala lluna, s’entretenia fent rodolar alguna de les roques pendent avall per veure com espetegaven contra les cases de Sant Feliu de Pallarols.
Deixem el cotxe al restaurant Coll de Condreu, creuem la carretera Vic-Olot i allà mateix hi ha un indicador que senyalitza "Roques Encantades". Seguim el camí, primer fa una mica de pujadeta però aviat arribem al pla d'Armadans i a la casa de pagès del mateix nom.


Continuem el camí, hem d'obrir algunes tanques prop de la casa i ens endinsem en una fageda on de seguida trobarem l'indicador de roques encantades (lloc màgic) d'on ha sorgit la llegenda de les Roques  Encantades. (30 min.).Seguint els indicados,per  la pista ampla arribarem al Santuari de la Salut (1h.10min.).De tornada, passant pel coll de L'Arç, podem tornar a Coll de Condreu (45min.),o agafar la pista de la dreta que ens baixa directement a la Devesa(30min.) 




Petita historia de la Salut

L'any 1642 Joan carbonés del mas carbonés va col·locar una petita imatge de la mare de Déu en una bauma amb una font al costat: "la bauma o roca de Claperols" per dema­­­nar a la verge que alliberés als pobles veïns de les tempestes que feien malbé les collites i d'altres calamitats d'aleshores com de la pesta bubònica, del bandolerisme, de la bruixeria, etc. sembla ser que la veneració d'aquesta Mare de Déu del roser va donar fruits i la devoció va anar augmentant al llarg dels segles.
A sobre de la roca d'aquesta bauma és on es construeix al segle XIX l'edifici del santuari i hostatgeria (lloc de repòs i curació de  malalts).
Durant la guerra civil es va destruir però passada la guerra es va reconstruir i engrandir. La font actual és una falsa font.
La imatge que es venera actualment al santuari, sembla ser que, és una còpia de la imatge que es va posar al segle XIX.
Durant el trajecte, podem llegir els cartells que anem trobant.
14-abril-2013
Track