dissabte, 18 de juny del 2011

El Salt de la Minyona

Fitxa Tècnica
Inici km.8 de ctra.N-141d de Vic Vilanova de Sau
Itinerari de pujada
Desnivell 240m.acum.
Horari 1,15h. de pujada
dificultat fàcil i familiar

On Som

Excursió per indrets insòlits de les Guilleries.
Visitarem l’increible gorg dels LLitons, sota el pont de les bruixes,
Veurem per fora el castell de Sant Llorenç del s.XI
I el mirador del salt de la Minyona, autèntic balcó sobre la vall de Sau i el Collsacabra.

Agafem una pista amb l’indicació “Sant Llorenç del Munt”. De seguida creuem la riera de Tavèrnoles, poc després el camí es bifurca i girem a l’esquerra al cap d’un km. Arribem al pont de les Bruixes. A sota s’amaga el gorg dels LLitons, amb els anys el torrent ha anat construint un estret avenc de formes curioses. Des de fora amb prous feina es veu i des de dins l’aigua es perillós.


Continuem el camí per una pita que surt a mà dreta un cop travessat el pont, el camí s’enfila en forta pendent que ja no deixarem fin arribar al castell, a 800m. d’alçada.
(45 min.).Tornem al trencant que hem fet de pujada aquest cop deixant el trencant a l’esquerra i seguint recta, i passant per sota el Puig Castellar, en uns 10 minuts abandonem la pista principal i agafem un corriol a mà esquerra amb les senyals de GR , fem una petita pujada i passem per una zona de gresos vermells. Que ens permet contemplar a la nostra dreta l’impresionant cinle de la Minyona, punt final del nostre recorregut .





El sender acaba en una pista ampla (1h.). Girem a mà dreta seguint les indicacions del GR i a la part alta trobem el Salt de la Minyona, autèntic balcó natural en un penya-segatamb més de 150m. de caiguda vertical.
Segons la llegenda, el mirador rep aquest nom pel salt fabulós que des d’aquest cingle va fer una minyona que arribava tard al seu casament. Diu el conte que hi arribà a temps i sense cap rascada.
Tornarem pel mateix camí cap al punt d’inici.