diumenge, 14 de juliol del 2019

6-Salt del Cabrit

Inici L’Esquirol 
Itinerari Circular 
Horari 4h. 
Desnivell 405m. 
Dificultat -Fàcil- 
Des de L’Esquirol (693m.) baixem tot el carrer major creuant la riera de la Bertrana pel pont del camí Ral, dit també “de les Bruixes”. És curiós aquest petit pont carreter ja que així com la majoria son fets amb volta, aquest és d’estil passera o sigui unes grans lloses planes que carreguen sobre les dues parets artificials de la riba i acabat amb un bon gruix de terra a sobre, sense cap barana, ( actualment restaurat amb bigues de ciment). Al trobar la carretera passem per Can Franc edifici del segle passat, casi paral·lels a la carretera un bon camí ens acosta a la Masia de la Bertrana, casa senyorial antiquíssima, l’origen se situa al començament del s.XI, es la casa senyora de la contrada.
Donem la volta a la casa fins al seu davant, un camí ample baixa direcció sud, deixem a l'esquerra la casa del Bonifet, sense perdua sempre avall a la dreta deixem la casa de Can Martí. Les Palanques que antigament havia estat hostal, l’edifici actual és del s. XVI ,
al costat travessem la riera de les Paganes pel pont medieval del camí Ral de Vic a Olot, el nom fa suposar que temps enrere el camí tenia unes palanques, abans de la construcció del pont d’on prengué el nom la masia. Continuem baixant pel costat de la carretera sense camí definit per sobre de terreny rocós fins a la pista que arriba a la masia que havia estat l’antiga braseria de les Gorgues coneguda antigament com la casa del pont.
Aquí girem a l’esquerra, als pocs metres ja trobem un preciós baixant d’aigua de la riera de Sant Martí. Seguint corriol avall ens posicionem davant el Salt del Cabrit (484m.) abans conegut pel salt Gros de la Gorga, encara que pertany a la riera de Sant Martí; la Gorga està a tocar.
És famós i espectacular, de més de trenta metres d’alçada, reduït a la meitat pel pantà de Sau que tenim sota nostre. El corriol ens porta a creuar de nou la riera de les Paganes i encarem amunt el camí que ressegueix la riera sobre la Gorga. Passem el trencant del gorg del Saborell 
i pel camí trobarem varis trencants mes, a la dreta una fita ens marca un nou camí per baixar a la gorga, amagat a la dreta puja el camí conegut de les cadenes. Deixem a l'esquerra el camí al Simon amb una llibreta amagada sota l'arbre. Passem la riera de la Bertrana i ja som a La Barra de Ferro. 
Nom ben xocant de quant per mitjà d’unes barres de ferro clavades sobre els elevats rocatams, passaven les sàrries de carbó d’una banda a l’altra per mitjà d’una corda a manca de ponts. Meravellosa sotalada . La riera de la Bertrana es llença per sobre una muralla d’uns 80 metres, amb una bellíssima cascada quan s’escau que porta molta aigua. Bon mirador per descansar i recuperar forces. Resseguint la cinglera de la Gorga deixem dos trencants que van al Pedró,
un altre camí a l'esquerra amb escales puja a la font de Can Pelat, a la dreta deixem el cami molt ben senyalitzat que baixa al Pont del Molí de la Bertrana. No tardem a arribar a  l’Afrau del Teixidor, una petita esplanada amb el camp de tir i un camí que puja a les primeres cases del poble. Reprenent el camí fa un revolt molt tancat. Més avall abans de tornar a pujar de nou, passem per la petita font de la Senallada de petit rajolí que ens hi podem refrescar, al capdamunt de la pujada a la dreta amb baranes passem per una zona d'escalada i ja baixem a la Font de L’Escudella, molt popular sobretot per les tornabodes de festa major. Sense mes voltes pugem a l’esquerra a la zona esportiva i per dins el poble tornem de nou a la plaça Nova.                                              
                                                   Track                                                            28-abril 2019