dilluns, 23 d’agost del 2010

Tossal d'Engrilló 1072 mts.


Fitxa Tècnica

Inici poble de Paüls
Itinerari circular,pel camí dels Monsagres
Desnivell 750m.
Horari unes 5 h. total
Dificultat –F- fortes pendents

On Som
A la Terra Alta, cim situat a la vessant NO del massís dels ports.

Abans d’entrar al poble, una ctra. a la dreta ens anuncia ajuntament, enfilem la ctra. fins la part mes alta del poble i deixem el cotxe just al costat del cementiri.
Tenim a la dreta un pal que ens senyala la direcció a seguir a Monsagre de Paüls pel GR-171, uns pals indicadors i les senyals de GR ens confirmen que anem per la ruta bona. Deixem la pista, passem per uns camps d’oliveres i un camí pedregós ens baixa fins un rierol (20’) sempre estem seguint el GR . (30’) passem sota grans parets en forta pujada i travessem varis barrancs seguint pujant entre pins, (1,35h.)


Font de Monsagre de Paül, enmig d’un gran herbassar i sobre uns troncs si es temps de plujes, fàcilment la trobarem que raja ben fresca i bona.. Continuem pujant pel GR direcció N . (1,50h.) arribem a una bassa amb una pista a tocar, aquí deixem el GR i seguim a ma esquerra per la pista.
Veiem el cim amb una caseta forestal (2h.) just al primer revolt tancat, a ma esquerra trobarem un sender amagat a la dreta que s’enfila entre pins i fa draçere. Si estem atents aquí podem veure el Teix d’Engrilló, molt antic. (2,20h.) cim. Baixem pel costar Sud per anar a trobar el coll de la Gilaberta. Al primer revolt de la pista que puja agafem un sender a ma dreta que segueix pels prats, a la part baixa (2,30h.) passem per les ruines d’en Venera, (2,40h.) Font de Monsagre de Horta amb taula i cadires de pi, la font no raja, pal indicador. Seguim ara per PR ben senyalitzat, una petita pujada ens puja a un petit coll que seguirem en direcció Est i desseguida començarem a baixar al coll de la Gilaberta (3h.). A la nostra dreta tenim la opció d’arribant-se a la punta de L’Aigua (30 minuts).


Del coll baixem cap a Paüls en forta pendent, primer per tartera i desseguida per bon camí , ara seguim unes marques blaves en forma d’estel fins al lloc de sortida. (4,30h.)

20-agost-2010