dilluns, 13 d’abril del 2015

Aixurri (el cim més alt de Guipuzcoa)




Fitxa Tècnica
Inici           Santuari d'Arantzazu
Itinerari    circular
Desnivell   820m.
Horari       2h. de pujada, 1,30h. de baixada
dificultat   -F-

La Muntanya  Aitxuri, amb una cota de 1551 metres, és el pic més alt de la serra de Aitzkorri i de Guipúscoa. S'alça sobre les campas de Urbía pel sud.


00.00h. Aparcament d'Aranzazu (731m.). Comencem la pujada a les muntanyes Aitxuri i Aketegi en el santuari d'Aranzazu. Seguim la carretera cap al restaurant de Sindika, on acaba l'asfalt i arribem a un pàrquing.
Agafem la ruta que puja a l'esquerra, tancada per un reixat. Seguirem la indicació en pintura que diu "Urbia-Aizkorri".

0.20h. Font de pedra. Passem per una font de pedra amb una figura de la verge. Ens dirigim cap al tàlveg de Otraitz. L'ascens es va endurin segons anem abandonant el bosc.
01.20h. Arribem al serral de Elorra, d'on parteixen dos senders. Prenem el que descendeix cap a les campas de Urbía, un terreny molt trepitjat i arbrat.
01.30h. Campas de Urbía., una gran extensió de prats, on podem veure un refugi i una ermita. Seguim un sender molt marcat  NE. 
Pocs metres després agafem un desviament cap a l'esquerra que descendeix fins a la regata de Urbia.
01.45h. Majada de Arbelar. Creuem la regata i girant a l'esquerra arribem a les txabolas de Arbelar. Les travessem i agafem el camí cap a la muntanya Aitzkorri, que comença amb una important pujada cap a la dreta.
02.00h. Passem al costat d'un pal que indica els punts cardinals.
Enfront a l'esquerra podem veure la muntanya Aketegi i el seu vèrtex geodèsic, a la seva esquerra la muntanya Aitxuri.
Després de passar el penell arribem a un embut d'herba i pugem cap a l'esquerra deixant la senda. L'ascensió discorre més o menys paral·lela a una línia de fites. Continuem per arribar a una zona rocosa, girem una mica cap a la dreta i ascendim a mig vessant.

02.15 h. Cim de la muntanya Aketegi (1549 m). Aconseguim la crestería i pugem fins al cim de la muntanya Aketegi on es troben un vèrtex geodèsic i una creu.
Per afrontar l'ascens al Aitxuri i culminar la nostra ruta continuem per la cresta.
02.20h. Cim del Aitxuri (1551 m). En el cim podem veure una placa de Sant Bernard i un tamborí amb tres txistus que fa de bústia.


Ja que estem aquí, val la pena continuar per la carena retornant al coll per seguir direcció est, primer al pic Aitzabal 1518m.

 i al cim que dóna nom a la serra, Aizkorri 1528m

on hi ha una petita ermita,  un refugi lliure, i una curiosa bustia.

Passat el refugi, el cami continua per la carena, i es decanta a la dreta per entre boscos arribar abaix primer a uns prats amb algunes cases i segueix per GR fins al coll del serral de Elorra, i ja tot baixada fins el santuari.
3-abril-2015