dissabte, 16 de juliol del 2022

Clarabides, Gias, Punta Lourde Rocheblave

  •  Inici       Aparcament Vall d'Estós         
  • Itinerari  Ascensió a quatre cims de tres-mils metres          
  • Desnivell  2047m.         
  • Horari      durant dues jornades llargues       
  • Dificultat   -PD-    

Ascensió que permet fer quatre cims dels més assequibles, amb excel·lents vistes tant del conjunt de muntanyes del Gourgs Blancs, Perdiguero, com dels cims del Massís del Posets, Bachimala, Neouvielle, Maladeta...

                               
Partim del refugi d'Estós a l’esquerra de la zona de lavabos per un corriol fressat que remunta el barranc de Gias creuant tres vegades el torrent fins arribar al Ibón de Gias a 2628m.

 a sobre a la dreta tenim el cordal dels Pics de la Vaca, a l’esquerra els Pics de Gias, i al centre els Gourgs Blancs. Voregem l'Ibon de Gias per l'esquerra enfilant per terreny rocós i descompost cap al Port de Gias 2921m., que separa el cordal dels Clarabides dels Gourgs Blancs.
Remuntant el coll cap a l’esquerra fem el primer cim del dia el Clarebaides Oriental de 3012m.
baixem una mica i assolim els dos Clarabides sense problemes, tornem al cordal per pujar al Gias que tenim a tocar, no es un cim difícil però si que mereix respecte perquè es tot rocós, una estreta xemeneia ens enfila al cim amb bones preses, 
ens espera de nou el cordal de l’aresta per muntar la tenda i fer un bon descans, el vent amb la boira ens apreta i ens fa anar de pressa a muntar la tenda pel fred que i mena.
 Ja al mati anem de nou al coll de Gias per remuntar la carena nord-est per una zona de blocs que no tardem en arribar a un coll amb molt bones vistes al costat francès i al cim de la Punta Lourde Rocheblave amb excel·lents vistes a tot el pirineu i a l'aguda aresta que comunica aquest cim amb la Torre Armengaud i el Gourgs Blancs. 
De baixada desfem la carena al coll de Gias, al Ibon i avall al refugi d’Estós. Des del refugi només caldrà tornar a l'aparcament situat 8'7 km més avall, gaudint per l'ampla vall d'Estós tant del riu, com dels boscos, refrescant nos a la font que trobem pel camí.
                                                                                                     Juliol 2022