dilluns, 12 de desembre del 2016

Gra de Fajol Gran 2.714m. Aresta Nord est (Hivernal)

Fitxa Tècnica
Inici             Aparcament refugi Ulldeter 2087m.
Desnivell     639m. 
Horari         7,30h. total amb parades
dificultat      -D-difícil seguint l'aresta

El Gra de Fajol Gran  l'aresta Nord-est molt coneguda i força concorreguda sobretot a l'estiu que es pot pujar més fàcilment.

A l'hivern amb neu la cosa es complica, però tenim vàries opcions, podem pujar directes per la canal Nord amb vàries alternatives, també podem enfilar pel costat de l'aresta resseguint la neu fins al cim. Amb en Miquel ens agrada fer arestes i per això vàrem seguir per l'aresta sempre que el terreny mixta de neu, roca i gel ens deixava. Casualitats de la vida al aparcar el cotxe teníem al costat a l'Albert Bosch de Sant Joan de les Abadesses i dos companys més que al preguntar on aneu ens diuen a fer la cara nord del Gra, però ells van pujar per la canal i a peu de paret colla'n els grampons ens vam acomiadar desitjant bona ruta.11,15h. Deixem el primer esperó i ens enfilem per una estreta canal que ens acosta a l'aresta, som desembre però aquest any només hem tingut una nevada, la neu és molt escassa,

el gel estar molt viu i la roca molt visible en tot moment, alguna paret molt alta la sortejàvem passant pel costat però la majoria les enfilàvem per sobre clavant els grampons a la roca, quan la pendent era màxima la neu pols molt dolenta no ens aguantava .En arribar a la bretxa és obligat un petit descans recuperant forces per afrontar el tram final segurament el de més dificultat a causa de la gran quantitat de blocs que cal travessar.
Ja a la part alta l'aresta per verticalitat i l'última tirada la fem a l'ensemble resseguint la traça dels que han pujat per la canal. 
16,30h. Estem sols dalt del cim en un dia esplèndid amb totes les vistes pel quatre costats,
17h. es fa tard, estem força cansats,

la ruta pel coll dels Gra de Fajol ja la coneixem i decidim baixar directes pel camí normal al coll de la marrana i al punt d'inici.18h.
                                                                                                            9-12-016